Το ταλέντο είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλοφυΐα είναι σαν το σκοπευτή που χτυπάει ένα στόχο, τον οποίο οι άλλοι δεν μπορούν καν να δουν. (Άρθουρ Σοπενάουερ)

Με τη φιλοσοφία είτε θα αυξήσεις τις γνώσεις σου, είτε θα συνειδητοποιήσεις την άγνοιά σου. Ότι από τα δύο και αν σου συμβεί είναι καλό. (David Hume.)




Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Λίγο πιο εκεί....

Λίγο πιο ‘κει.

Λαμπιόνια πολύχρωμα λογιώ λογιώ , μελωδίες χριστουγεννιάτικες ,παιδικές χορωδίες που έψαλλαν τα κάλαντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας , φατσούλες παιδικές χαρούμενες , χιλιάδες κόσμος όλων των ηλικιών στην πλατεία Αριστοτέλους. Κι όλων τα πρόσωπα γεμάτα προσμονή. Από λεπτό σε λεπτό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα έδινε το σύνθημα για να ανάψουν τα χιλιάδες λαμπάκια στο πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δένδρο. Αμέτρητα πολύχρωμα λαμπάκια κι ανάμεσα στα σταθερά κάποια διάσπαρτα που αναβόσβηναν και λαμπύριζαν σε απαστράπτον ανοιχτόχρωμο φως.

15 Δεκεμβρίου 2010. Η καθιερωμένη για την πόλη της Θεσσαλονίκης « γιορτή των Αγγέλων». Συνεργεία τηλεοπτικά απαθανάτιζαν τις στιγμές και οι μικροπωλητές και γυρολόγοι με τις φανταχτερές πραμάτειες τους έδιναν στην εκδήλωση μια ευχάριστη νότα , πρόκληση για τους μπόμπιρες που σαν διάττοντες τρεχοβολούσαν τριγύρω,

Ήρθε επί τέλους η ώρα. Κι ένα άπλετο φως πλημμύρισε το χώρο. Κι ύστερα τα βεγγαλικά που έφταναν στα ύψη , εκπυρσοκροτούσαν κι έπεφταν στη γη σε άπειρους χρωματιστούς συνδυασμούς. Ως εδώ ευχές ατελείωτες για υγεία και ευτυχία και όλα καλά. Μα ένα ψυχρό αεράκι που μας ράπισε ξαφνικά μ’ ανάγκασε να πάρω το δρόμο του γυρισμού χαρούμενος για τα όσα θαυμαστά είδα. Όμως λίγο πιο κει , πάλι στον πεζόδρομο Αριστοτέλους είδα κάτι που μ’ έκανε ξαφνικά να προσγειωθώ , κάπως ανώμαλα θα έλεγα. Τι ακριβώς ; Κάποια παιδιά έψαχναν στα σκουπίδια , στους κάδους που είχε ο Δήμος τοποθετήσει στην άκρη του πεζοδρομίου. Έψαχναν προφανώς για κάτι φαγώσιμο. Κι όλα αυτά κάτω από τη μουσική υπόκρουση της γιορτής. Έφυγα για το σπίτι με ανάμεικτα συναισθήματα κάνοντας τη σκέψη: « ήταν πάντα έτσι η ζωή ή στις μέρες μας το κακό έχει παραγίνει;». Όπως και να’χει το πράγμα κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι πρέπει να διορθωθεί. Κάτι ίσως να αλλάξει…..

Μ.Τσ.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Vanessa Winship Βιογραφία και φωτογραφίες.

Vanessa Winship


Η Vanessa Winship γεννήθηκε το 1960. Αν και είναι 48 ετών συγκαταλέγεται στο νέο αίμα της φωτοδημοσιογραφίας.
Σπούδασε κινηματογράφο και φωτογραφία στο Λονδίνο και αμέσως μετά τις σπουδές της άρχισε να δουλεύει freelance και να διδάσκει.
Το όνομά της ακούστηκε το 1998 όταν απέσπασε το πρώτο βραβείο στην καλλιτεχνική κατηγορία στον διαγωνισμό world press photo.
Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε μια μακροχρόνια έρευνα στα Βαλκάνια, μέρος της οποίας αποτέλεσε το project “Albanian Landscape” με το οποίο ήταν υποψήφια για το βραβείο Oscar Barnack.
Τώρα ζει στην Τουρκία και έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις χώρες γύρω από την Μαύρη Θάλασσα. Είναι μέλος του πρακτορείου Vu.

Στο έργο της είναι εύκολο να διακρίνει κανείς εκλεκτικές συγγένειες με Koudelka και Οικονομόπουλο.
Δεν είναι μόνο οι θεματικές και οι μορφολογικές ομοιότητες που ευθύνονται γι' αυτό, αλλά κυρίως το βάθος και η εσωτερικότητα των εικόνων της.
Οι φορμαλιστικές της επιλογές είναι κλασικές και συγκρατημένες.
Ασπρόμαυρο χοντρόκοκκο φιλμ, μεσαίος ευρυγώνιος, αποφυγή της εξεζητημένης γωνίας λήψης και των έντονων τονικών αντιθέσεων, μετωπική ως επί το πλείστον αντιμετώπιση. Οι φωτογραφίες της εμπνέουν την σιγουριά του τεχνίτη που ξέρει τα εργαλεία του και πλέον επικεντρώνεται στην αναζήτηση του περιεχομένου.
Ένα περιεχόμενο όμως που το ανακαλύπτει μέσα από την συμβίωση με τα θέματά της.
Νιώθει κανείς ότι δεν βρίσκεται εκεί παρείσακτη και βιαστική, αλλά εμπλέκεται στις καταστάσεις που φωτογραφίζει.
Δεν θα την χαρακτήριζε κανείς πρωτότυπη, όμως παίρνει αυτό το είδος του ποιητικού ρεαλισμού, το υπηρετεί με συνέπεια και ευαισθησία και στο βαθμό που της αναλογεί, το αναζωογονεί.